torsdag 26 juli 2012

Nakenhet som metod – Panelsamtal på Stockholm Pride

Vi lever i dag i ett samhälle med en väldigt stark utseendenorm, där medierna matar oss med bilder på "perfekta" kroppar, och alla förväntas passa in i en könad roll av hur en "naturlig" eller en "normal" kropp ska se ut. Människor förväntas känna skam inför sin kropp, kontrollera den och tukta den. De som bryter mot reglerna – queera kroppar och transkroppar inte minst – tvingas dölja sig, objektifieras, hånas och utsätts för våld.

Kan nakenhet användas som en metod för att minska kroppshetsen och öka möjligheterna för queera och transpersoner att få vara en del av samhället på lika villkor? Vilka olika sätt kan nakenhet användas på, vad är fördelarna och nackdelarna med de olika approacherna? Och vilka begränsningar har nakenheten som aktivistisk metod?

Deltagare: 
Bara kroppar
Ragnhild Karlsson, medgrundare till nätverket Bara bröst
Britt Marie Trensmar, Fotograf, bland annat känd för boken Mangrant

Plats: Studion, Kulturhuset
Tid: 3/8 klockan 17:00-18:00
Kostnad: Gratis!
Tillgänglighet: God. Tillgängliga toaletter i nära anslutning. IR-system med hörlurar finns att låna.Om BARA KROPPAR – Avslappnad nakenhet mot normerna: Bara kroppar är en nystartad grupp med syfte att skapa en trygg frizon där alla kroppar har samma värde, bland annat genom att att använda en avdramatiserad, avsexualiserad, avestetiserad social nakenhet. Läs mer här: http://www.facebook.com/groups/barakroppar/

Mer info på Stockholm Prides hemsida: http://www.stockholmpride.org/2012/Program/Bara-kroppar/Nakenhet-som-metod/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar